Ukemi
Valbreektechnieken om het harde contact van een vallend lichaam met een harde ondergrond te verzachten. Dit gebeurt door hard met handpalm en onderarm op de grond te slaan. Deze slag veroorzaakt een impact die grotendeels de schok die het lichaam zou krijgen opvangt. Bij alle vallen moet het lichaam soepel blijven. De kin wordt naar de plexus toe getrokken om hoofd en nek te beschermen. Dit soort valbreektechnieken wordt met allerlei variaties gebruikt in alle Budo-sporten.

Ueshiba Morihei (1883-1969)
Stichter van Aikido. Zwak en vaak ziek als kind kreeg hij belangstelling voor het boeddhistische Shinto Kami. Door regelmatige fysieke training kreeg hij zijn lichaam terug sterk en gezond. Hij begon zijn carriere in gevechtskunsten in 1901 door zijn studies in Tenjin Shin-yo-ryu, een Ju-Jutsu stijl, en in  shinkage-ryu in 1902. Hij opende zijn eerste dojo in Tanabe in 1908. Hij blijft onafhoudend verderstuderen en begint aan de Daito-ryu Aiki-jutsu school in 1915. Daar behaalt hij zijn meester-graad in Ju-Jutsu reeds het jaar daarop. Zijn voortdurende religieuze en martial studies doen hem veelvuldig reizen. Hij sticht uiteindelijk een dojo in Tokyo waar hij de basisprincipes van het ongewapende gevecht onderwijst. Aikido was hoofdzakelijk een defensief systeem. Hij gaf ook les aan de zeemacht academie en aan de militaire politie academie. Zijn contacten met een religieuze sekte brengen hem echter in moeilijkheden. Verdacht van revolutionaire ideeŽn wordt hij door de regering verplicht zijn dojo te sluiten. In 1935 trekt hij zich terug op zijn boerderij ten noorden van Tokyo, waar hij blijft verder Aikido trainen. Aikido krijgt pas zijn officiŽle naam in 1938. In 1949 mag hij dan toch zijn dojo in Tokyo heropenen. Zijn voorbeeldig lesgeven bracht hem ontelbare aanhangers en bewondering. Hij werd gedecoreerd door de Japanse Keizer in 1964. Hij stierf aan kanker in 1969.

Undisputed ***

Monroe Hutchen is veroordeeld tot levenslang in de gevangenis van Sweetwater wegens moord. Hutchen had misschien Wereldkampioen zwaargewichten kunnen worden, maar kan nu nog alleen vechten in het boxing circuit van de gevangenis. Dan duikt James "Iceman" Chambers op. Iceman was kampioen zwaargewichten tot hij veroordeeld werd wegens verkrachting. Dat in de gevangenis alle gevangenen opkijken naar Hutchen, ziet Iceman als een persoonlijke vernedering. De rivaliteit wordt door de gangster Mendy uitgebouwd naar een wedstrijd tussen de twee boksers. De match tussen Iceman and Hutchen wordt de climax van de film met een vernuftig staaltje boksen, Ving Rhames, Peter Falk, Wesley Snipes. Regisseur: Walter Hill. 2002.