Ninja
Werden speciaal getraind voor spionage en moordaanslagen. Ze zijn vermoedelijk afkomstig uit de Heian periode (794-1185) in Kyoto, waar zij zich mengden onder de yamabushi. Ze kwamen meestal uit de lagere kastes en werden door de Daimyo (clanleiders) gebruikt om vijanden te vermoorden of om te spioneren in vijandige kastelen. Ze waren vooral aktief aan het begin van de 15de eeuw. Zij waren acrobatische meesters in het beklimmen van muren, geruisloos zwemmen. Als experts in vermomming en verbergen slaagden ze erin zich het beeld van onzichtbaarheid aan te meten. Hun speciale wapens, uitrusting en kledij waren eveneens gericht op het heimelijke. Alles was gewettigd voor het bereiken van hun doel. Ze moesten elk soort wapen kunnen gebruiken en ze beheersten ook scheikunde en kenden vele soorten gif. Hun leider of Jonin had onder zich een aantal luitenants of Chunin. De laagste leden of Genin voerden de opdrachten uit.
Tijdens de vredige Edo-periode begonnen ze een vorm van georganiseerde misdaad. Het is ook niet verwonderlijk dat het Ninja, toen de verhalen van deze 'mirakel mannen" het Westen bereikten, de populariteit volgde van Karate en Kung-fu.
De moderne benadering van het Ninjutsu legt niet meer de nadruk op het dodelijke aspect, maar meer op een mengeling van filosofie, ongewapend vechten, zwaardvechten en allerlei survival-technieken.
Het succes veroozaakte in de jaren 80 commerciŽle oplichterij met scholen en lesgevers. Dit leidde dan weer tot het huidige pupolariteitsverval.

Nunchaku
Een landbouwwerktuig uit Okinawa gebruikt voor het dorsen van rijst. Deze twee stukken hout verbonden met een dubbele koord of met een ketting werd een geducht wapen in het bezette  Okinawa waar het bezit van wapens verboden was. De Bruce Lee films deed dit wapen zeer populair worden in het Westen, in dergelijke mate dat het in veel landen verboden werd. De handvaten zijn gewoonlijk tussen 26 en 35cm lang, maar kortere en langere versies bestaan ook.