Capoeira
Afrikaanse vorm van ongewapend vechten ingevoerd in Brazilië door slaven uit Angola. Het is een religieuze dansvorm geworden maar met duidelijke sporen van gevechtstechnieken, vooral traptechnieken.

Cha Quan Wushu
Behoort tot de 'innerlijke methode' (Neija) van de Shaolin-si, ontstaan ten tijde van de Chinese Ming dynastie (1368-1644).

Chigiriki
Eveneens terug te vinden in de Europese Middeleeuwen, een ijzeren bal met een ketting bevestigd aan een houten handvat; gebruikt tegen tegenstanders die met een zwaard gewapend waren.

The Chinese Connection ***
Import met veel actie, waarin Bruce Lee een martial arts expert speelt, die de dood van zijn mentor wreekt. Bruce Lee, Miao Ker Hsio. Regisseur: Lo Wei. 1979.

Crouching Tiger Hidden Dragon
In het oude China leeft vechtkunst held Li Mu Bai. Hij bezit een begerenswaardig magisch zwaard genoemd het "Groene Lot". Omdat Li Mu zijn leven als krijger wil opgeven, besluit hij zijn zwaard toe te vertrouwen aan medekrijgster Yu Shu Lien, voor wie hij een onuitgesproken liefde koestert. Yu Shu krijgt de opdracht het zwaard aan meester Té over te dragen. Maar tijdens de nacht wordt het zwaard gestolen en wordt Li Mu gedwongen om samen met Yu Shu te vechten om het "Groene Lot" terug te krijgen. Het gevolg is een spannende film met oogverblindende beelden. Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen, Lung Sihung, Cheng Pei Pei. Regisseur: Ang Lee. De ontzagwekkende vechtscènes werden gechoreografeerd door Yen Wo-Ping (The Matrix). Winnaar van 4 Gouden Oscars waaronder beste buitenlandse film (2000)
www.crouchingtiger.com