Aikido
'Way of Harmony with the Universal Energy'. Ontwikkeld vanaf 1931 door Ueshiba Morihei met zijn eerste dojo, de Kubokai.  Een moderne Budosport gericht op persoonlijke zelfverdediging, met technieken uit Ju-Jutsu, Ken-Jutsu, Naginata en Daito-Ryu. In tegenstelling tot Ju-Jitsu was hij tegen 'hand-to-hand combat' en verkoos eerder de verdediging op afstand. Hij behield evenwel de snelheid en de precisie die hij vond in de Ju-Jitsu technieken. Ook hier blijven het ontwijken van de aanval en de kracht van de aanvaller tegen hemzelf keren de basisprincipes. Vele technieken zijn ge´nspireerd op het oude zwaardvechten, zonder daarbij echter het wapen zelf te gebruiken. Zo werd Aikido ook de kunst van het ongewapend vechten tegen een gewapende tegenstander. Ueshiba was zeer religieus en liet zijn technieken be´nvloeden door zijn 'feeling of harmony towards all men'.
Er zijn ongeveer 700 bewegingen in Aikido allemaal min of meer afgeleid van basis Kata-vormen: zichzelf bevrijden uit grepen (Te-hodoki), een tegenstander werpen door drukking op ledematen (Rofuse), en tenslotte hem immobiliseren door drukking op gewrichten (Kansetsu-gaeshi). Deze 3 bewegingen zijn in Aikido de basis van alle zelfverdedigings-technieken.
Sommige Martial Arts historici plaatsen de oorsprong van Aikido bij de Samurai uit de Kamakura-periode (1185-1333). De fundamentele technieken werden gecodificeerd door de bekende strijder Minamoto no Yoshimitsu (1045-1127). De Takeda-familie van de Aizu clan perfectioneerden deze gevechtstechnieken (Aiki-Jutsu) en legden ook de vitale punten van het menselijk lichaam vast. Door deze te raken (Atemi) kon de vijand uitgeschakeld worden.
Volledige Aikido-training bevat soms ook het gebruik van de korte Jo, de halflange Tambo en de lange Bo.
In 1948 werd de Aikido Association, de Aikikai, opgericht.

Zie ook
http://home.zonnet.nl/lute24/ voor een uitgebreide Aikido woordenschat.

Ali *
Zeer politiek getinte film met een camera die beweegt door de geest en de gevoelens van Mohammad Ali op weg naar "being the Greatest". Will Smith haalt niet het gewicht van de echte Ali, maar dit is wel een van zijn meest memorabele acteerprestaties. Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight. Regisseur: Michael Mann. 2001.

Ame Agaru *
Juist voor zijn dood in 1998 voltooide Akira Kurosawa het scenario voor deze film. Zijn assistent Koizumi voltooide deze stilistische prent als eerbetoon aan Kurosawa.
Het verhaal gaat over samuraimeester Ihei Misawa. Eigenaardig genoeg veroorzaken zijn meesterschap en vaardigheid met het zwaard dat hij als meesterloze samurai door het leven moet gaan. Toch vindt hij uiteindelijk een nieuwe meester die zijn kwaliteiten apprecieert. Akira Terao, Yoshiko Miyazaki, Toshiro Mifune, Mieko Harada. Regisseur: Takashi Koizumi. 1999.

Anzawa-ryu
Traditionele Naginata school uit de 17de eeuw, uitgevonden als wapen voor vrouwen.

Aragami ***

Oud Japan. Vluchten voor de vijand bereiken twee gewonde samoerai een vreemde oude tempel in een verlaten bergstreek. Een mooie exotische schone laat hen binnen. Uitgeput door hun verwondingen verliezen beiden het bewustzijn. Een van de twee samoerai ontwaakt volledig genezen. Hij ontmoet zijn mysterieuze redder die hem meedeelt dat zijn vriend bezweken is aan zijn verwondingen. Tijdens de nacht vertelt zijn gastheer hem over de legende van de Tengu, een goblin die daar in de bergen leeft van mensenvlees. Deze Tengu heet Aragami. Wanner de samoerai vraagt of deze Tengu geen bedreiging vormt voor de tempel antwoord zijn gastheer "I am Aragami". De Tengu nodigt de samoerai uit hem te doden in een duel, omdat hij het leven moe is en omdat hij zich verveelt. Takao Osawa, Masaya Kato, Kanae Uotani. Regisseur: Ryuhei Kitamura. 2003.